Categorieën

  • Wormtestkit
  • Microscopen
  • Wormtestmateriaal
  • Praktijkdagen
Heb je geen geneeskundige achtergrond nodig om mestonderzoek uit te voeren.

Nee, als je geleerd hebt hoe je de mest moet prepareren voor onderzoek en wat je moet herkennen onder de microscoop kan iedereen het zelf thuis uitvoeren.

Ik hoor veel verhalen dat na een uitslag van 0 gevonden eieren toch later wormen in de mest werden gevonden.

De methode is heel betrouwbaar mits goed uitgevoerd. Ongekoeld gaat verse mest in een paar uur al achteruit daarom kan je het beste zelf de test uitvoeren. Bij voorkeur doe je de test met regelmaat zodat je een goed beeld krijg van je paard en zijn natuurlijke weerstand tegen wormen.

In de winter zijn er wel wormen in het paard maar is de ei-productie laag. Het is dus raadzaam om niet in de winter maar in de herfst nog een laatste onderzoek te doen om te weten hoe je paard er voor staat.

Niet van alle wormen kan je eieren in de mest vinden, in de cursus leggen we je uit hoe je via een behandelplan ook de besmetting met deze wormen kan reduceren.

Is het niet gevaarlijk om zelf een mestonderzoek te doen.

Hoe slecht is het om je paard iedere keer met chemisch gif te behandelen terwijl hij/zij mogelijk amper een wormbesmetting heeft. Of het paard heeft worm A en wordt behandeld met een wormmiddel wat enkel werkt voor worm B. Met een eitelling weet je welke soort worm hij/zij heeft en hoe ernstig de besmetting is. Ook kan je na ontworming controleren of het middel goed gewerkt heeft of dat je nog andere stappen moet ondernemen.

Ik ben bang dat ik een fout maak met het beoordelen van het mestmonster.

Als je in het begin nog wat onwennig bent om over je eigen oordeel kan je altijd nog een dubbele check doen door de dierenarts of een laboratorium voor een extra controle.

Je zal zien dat je al snel je paard leert kennen wat betreft zijn weerstand tegen wormen en meer zelfvertrouwen krijgt in je eigen beoordeling. Tevens zijn er redelijk geprijsde microscopen te verkrijgen die zijn uitgerust met een camera. Als je twijfelt over hetgeen je ziet kan je deze dan altijd naar je dierenarts mailen en bespreken hoe te handelen.

Daarnaast organiseren wij op vier locaties in Nederland en Belgie met regelmaat praktijkdagen indien je twijfelt aan je eigen beoordeling.

Hoe vaak kan ik met een wormtestkit een mestonderzoek uitvoeren.

De materialen in de wormtestkit kan je als je direct naar gebruik deze met lauwwarm water goed schoonspoelt (zodat mest en de flotatie vloeistof niet opdroogt) en met name de telkamer voorzichtig behandeld jaren lang gebruiken. Het flotatiezout is het enige materiaal dat je verbruikt. In de Wormtestkit wordt een pot bijgeleverd van 250 gram dat voor gebruik nog zeer ruim verdund moet worden met water. Per mestonderzoek verbruik je 30 ml oplossing dus is deze hoeveelheid voldoende voor heel veel onderzoeken. Het flotatiezout is ook nog apart op de website verkrijgbaar in 250 gram en 500 gram potten en in een voordelige navulling van 450 gram.

Ik vind de wormtestkit en microscoop best wel veel geld daar koop ik heel wat wormenkuren voor. Helemaal als uit de uitslag blijkt dat ik toch moet ontwormen.

Een mestonderzoek doe je niet enkel voor het geld. Resistentie voor wormmiddelen komt bij bijna alle wormensoorten al voor en het is enkel een kwestie van tijd totdat er geen werkzame middelen meer beschikbaar zijn. Hoe minder wij allemaal ontwormen, hoe minder resistentie en dus nog langer gebruik kunnen maken van deze chemische middelen als wij deze wel echt nodig hebben. Uit de praktijk blijkt dat door blind ontwormen 80 % van de volwassen paarden onnodig worden ontwormd.

Daarnaast weet je welke wormenkuur (werkzaam bestandeel) je moet kopen en kan je controleren of het wel gewerkt heeft of dat de wormen in jouw paard al resistentie hebben opgebouwd voor het door jouw gebruikte middel.

Naast het praktijk gedeelte leer je ook een eigen behandelplan op te stellen om niet enkel de besmetting van je paard maar ook de infectiedruk van zijn omgeving te verlagen. Want direct na het ontwormen is het paard zich al weer aan het besmetten. Zo zal je in de toekomst steeds minder vaak hoeven te ontwormen en verdien je snel je investering weer terug.

Heb je verder nog vragen, stel ze per mail en we beantwoorden ze zo snel mogelijk
Foto